Een groendak aanschaffen: welke soorten zijn er?

Denk je erover na om een groendak aan te schaffen? Goede keus. Een dak met plantjes erop heeft talloze voordelen voor mens, maatschappij en natuur. Je zult nu echter nog wel een keuze moeten maken welk groendak je gaat kopen. Je hebt namelijk verschillende soorten groene daken, die ieder geschikt zijn voor een ander dak.

Een groendak met vetplantjes

De meest gangbare groene daken worden gemaakt van sedum plantjes. Sedum is lid van de vetplantenfamilie. De dikke blaadjes van sedum kunnen vocht lang vasthouden, waardoor sedum bestand is tegen lange perioden van extreme droogte. Daarom is sedum ideaal om te gebruiken als dakbedekking. Gemiddeld zitten op een groendak met sedum bedekking zo’n 5-7 verschillende soorten sedum plantjes. Je groendak bloeit daarom prachtig in allerlei verschillende kleuren in de lente en zomer. Sedum heeft rode, gele, witte en paarse bloemetjes. Doordat sedum water vasthoudt, vangt sedum nog meer regenwater op dan andere planten in bedekking. Sedum onderhoudt zichzelf. Daarom is het een onderhoudsvrije dakbedekking voor een groendak.

Kruiden op je groendak

Een ander soort groendak dan een sedumdak, is een dak met kruiden. Deze vegetatiematten hebben een combinatie van kruiden, gras en sedum. De kruiden die op je dak komen verschillen, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan duizendblad, bieslook, wolfsmelk en sint-janskruid. Een groendak gemaakt met kruiden trekt een stuk meer insecten aan dan een gebruikelijk dak met alleen sedum. Vind je biodiversiteit belangrijk? Overweeg dan om een dak aan te schaffen met kruiden. Dit vergt wel iets meer werk. Zo zul je af en toe dode planten en bloemen moeten verwijderen. Dit is niet alleen om je dak mooi te houden, maar ook om je dakbedekking te beschermen. Een goed onderhouden groendak vermindert de kans op lekkage doordat dakbedekking minder verschil in warm en kou heeft.

Vul je groendak met gras

Je kunt er ook voor kiezen om enkel gras te groeien op je dak. Je hebt twee verschillende soorten daken met gras: een grasdak en een gazondak. Een gazondak heeft een speciale dakbegroeiing constructie die geschikt is om op te lopen, een grasdak is hier niet geschikt voor. In beide gevallen moet je er goed opletten of je dak geschikt is voor het aanleggen van een groendak met gras. Zowel een grasdak als een gazondak hebben een voedingsbodem nodig van 12 centimeter.

TOPGROEN | Make Holland green again!

Welke daken zijn geschikt?

Ben je benieuwd of je ook een groendak kunt installeren? In veel gevallen is dit gewoon mogelijk. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Als je een plat dak hebt, is het in veel gevallen gewoon mogelijk om deze te bedekken met groene dakbedekking. Houdt er wel rekening mee dat je de dakconstructie checkt. Groene dakbedekking is ongeveer even zwaar als een laag dakpannen. De meeste daken kunnen dit aan, maar als je niet voor vervelende verrassingen wilt staan is het goed om dit te checken. Heb je een schuin dak en wil je hier een groendak van maken? Meet dan van tevoren hoe schuin je dak precies is. Je kunt een groendak aanleggen op daken met een hellingsgraad tussen de 0 en 35 procent. Heb je een dakhelling tussen de 25 en 35 procent? Dan kun je nog steeds een groendak aanleggen, maar zal de dakbedekking op een speciale manier vast gezet moeten worden.

Dit vind je misschien ook leuk...