In vier eenvoudige stappen je brommer verzekeren

Voor heel wat mensen geldt dat ze op een zeker moment in hun leven de keuze maken om een brommer te kopen. Wanneer je een brommer aankoopt spreekt het echter voor zich dat je meteen rekening zal moeten houden met een aantal verplichtingen. Je brommer verzekeren is uiteraard één van. Voor alle gemotoriseerde voertuigen en dus ook voor brommers geldt in de praktijk dat ze binnen de Europese Unie minstens door middel van een WA-verzekering moeten worden verzekerd. We benadrukken het woord minstens omdat je er uiteraard ook altijd voor kan kiezen om een uitgebreidere brommerverzekering af te sluiten. Sta jij ook op het punt om een verzekering voor je brommer af te sluiten, maar wil je graag eerst te weten komen hoe je daarvoor nu precies te werk moet gaan? Hou dan zeker en vast rekening met de onderstaande informatie.

Stap 1: Hoe wil je graag je brommer verzekeren?

Een brommer verzekeren kan uiteraard in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. Om voor jezelf te kunnen bepalen aan welke verzekering je precies behoeften hebt is het van belang om even een aantal zaken grondig voor jezelf uit te maken. In eerste instantie dien je rekening te houden met de waarde van je brommer. Voor heel wat mensen geldt dat ze bijvoorbeeld een tweedehandse brommer kopen, maar daar tegenover staat dat er ook menig aantal mensen zijn die kiezen voor de aankoop van een gloednieuw en dus vrij duur exemplaar.

Het spreekt voor zich dat de keuze met betrekking tot je brommer verzekeren niet alleen maar wordt gemaakt met de kostprijs in het achterhoofd. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je stil zal willen blijven staan bij het aantal kilometers die je gaat afleggen met je brommer. Ook op dit vlak wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende opties op de praktijk. Denk hierbij aan:

  1. De brommer die wordt aangekocht voor recreatief gebruik;
  2. Een brommer die wordt aangeschaft voor dagelijks gebruik;

Het aantal kilometers zal tussen beide opties uiteraard niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Dat spreekt voor zich. Ook dit zal dan ook zeker en vast een belangrijke factor zijn die meespeelt tijdens de zoektocht naar het vinden van de voor jou meest interessante brommerverzekering.

Stap 2: Vergelijk de verschillende brommerverzekeringen

De tweede stap is mogelijks de belangrijkste van allemaal met betrekking tot je brommer verzekeren. Het is namelijk zo dat je jezelf altijd een goed beeld moet zien te schetsen van de verschillende soorten brommerverzekeringen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Hierbij kan er worden gedacht aan bijvoorbeeld de onderstaande mogelijkheden:

  1. De WA-verzekering voor brommers;
  2. De WA+ beperkt casco verzekering voor brommers;
  3. WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk voor brommers;

In eerste instantie blijkt uit de praktijk dat er ongelofelijk veel mensen zijn die zweren bij het afsluiten van de WA-verzekering. Dit omwille van het feit dat je brommer verzekeren niet op een voordelige manier kan gebeuren als met deze optie. Echter moet het gezegd dat je bij deze verzekering slechts kan rekenen op een zeer beperkt aantal dekkingen. Wil je graag optimaal verzekerd zijn? Dan kan je beter kijken in de richting van de meer uitgebreidere opties.

WA+ beperkt en WA+ volledige cascoverzekeringen

Buiten de WA-verzekering voor brommers kan je dus ook je brommer verzekeren door middel van een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. In het eerste geval is het zo dat je brommer is gedekt tegen bijvoorbeeld schade veroorzaakt door een brand of een explosie. Ook wanneer er een diefstal plaatsvindt zal de verzekeraar hierin tussenkomen. De schade die je zelf veroorzaakt aan je brommer wordt echter niet gedekt. Dat is wel zo wanneer je de keuze maakt om een WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten voor je brommer. Let wel, in dit geval spreekt het voor zich dat ook de periodieke verzekeringspremie een flink stuk hoger is gelegen.

Stap 3: Controleer of je behoeften hebt aan extra dekkingen of niet

Je brommer verzekeren zal dus in eerste instantie gebeuren door middel van de drie standaard polissen die afgesloten kunnen worden. Echter zal je daarbij kunnen vaststellen dat er nog steeds niet over de hele lijn kan worden gerekend op de meest optimale dekking. Dit zelfs niet wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van de allriskverzekering. Ook in dat geval is het dan ook nog altijd mogelijk om één of meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Het afsluiten van één van de verschillende aanvullende verzekeringen op de markt kan bij een brommer verzekeren de moeite waard zijn. Dit gezegd hebbende is veel ook op dit vlak afhankelijk van je persoonlijke situatie. In het bijzonder het effectieve gebruik van de brommer zal er in de praktijk voor zorgen dat je perfect voor jezelf kan bepalen of je er goed aan doet om deze aanvullend te gaan verzekeren of niet. Let wel, elke extra dekking gaat uiteraard gepaard met extra kosten.

Stap 4: Hou bij je brommer verzekeren ook nog rekening met het eigen risico

Daar waar er bij een auto verzekeren bijvoorbeeld altijd sprake is van een eigen risico geldt dat niet voor het verzekeren van een brommer. Er zijn op de markt dan ook een behoorlijk aantal verschillende verzekeraars terug te vinden die ervoor kiezen om geen eigen risico te hanteren bij het verstrekken van een brommerverzekering. Op het eerste zicht is dat natuurlijk ongelofelijk interessant. Bij een mogelijks schadegeval ben je dan immers vanaf de eerste euro gedekt en kan je tevens ook vanaf de eerste euro rekenen op een tussenkomst van de verzekeraar.

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille. Een brommer verzekeren door middel van een brommerverzekering waarbij er geen sprake is van een eigen risico betekent namelijk dat je rekening zal moeten houden met een vrij hoge verzekeringspremie. Anders is het zo dat het eigen risico ervoor zorgt dat deze alvast lichtjes kan worden gedrukt. Wanneer ze ontbreekt is er helemaal geen invloed die op deze manier wordt uitgeoefend met alle gevolgen van dien. Voordat je definitief overgaat tot je brommer verzekeren is het dan ook zeker van belang om hier nog even extra aandacht aan te besteden. Enkel en alleen op die manier voorkom je een te hoge verzekeringspremie.

Dit vind je misschien ook leuk...