Wat is een scharnierschroef?

Als echte klusser ligt je gereedschapskist vast vol met diverse schroeven. Ben jij een allround klusjesman? Dan mag een scharnierschroef niet ontbreken in je kist. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze schroef gebruikt bij het plaatsen van scharnieren. Niet zonder reden. Deze schroef heeft een kleine en platte kop. Hij past perfect in het scharnier waardoor je een vlakke afwerking krijgt. Omdat hij geen freesribben heeft is er geen kans op beschadigingen aan het beslag. Ze kunnen zowel voor het plaatsen van scharnieren voor ramen en deuren gebruikt worden. Ze behoren daardoor tot de houtschroeven. Aangezien ze gebruikt worden voor het monteren van scharnieren en beslag op houten ondergronden.

Een ander woord voor scharnierschroef is beslagschroef. Ze zijn in diverse kleuren leverbaar. In het zilver de normale kleur van een schroef maar ook in het zwart. Daar is ook nog een combinatie van te krijgen. Een zilveren schroef met enkel een zwarte kop.  Uiteraard is deze schroef ook in goudkleur te verkrijgen 

Waarom een scharnierschroef?

Zoals hierboven geschreven is deze variant speciaal ontworpen voor het scharnier van ramen en deuren. Ze zijn dan ook heel handig voor het eenvoudig afstellen van scharnieren.  

Reminder voor later: om te onthouden tijdens het afsteken van de scharnier. Als je aan de bovenste schroef gaat draaien stel je de hoogte in. Wil je de horizontale kant afstellen? Dan neem je de schroef die het meest aan de binnenkant zit. 

Een ander groot voordeel van de schroef is een voorborende punt. Deze boorpunt neemt het restmateriaal mee uit het schroefgat. Dit zorgt ervoor dat het hout niet splijt bij het plaatsen van de schroef. 

Voor welke scharnieren?

Naast schroeven zijn er ook diverse soorten scharnieren. Een van de bekendste is het kogelscharnier. Voor deze scharnier zijn de schroeven zeer geschikt. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden. Varianten die ook gebruikt kunnen worden zijn de Paumelle, de verdekte scharnier en zelfs het pianoscharnier.

Waar koop je een scharnierschroef?

Schroeven koop je in alle soorten en maten bij bouwmarkten. De scharnierschroef is ongetwijfeld bij alle bouwmarkten te vinden. Het voordeel van een bouwmarkt is dat je face to face hulp kan vragen als je er niet uit komt. Een verkoper kan met je mee kijken en aan de hand van het scharnier jou precies vertellen welke het beste zouden passen. 

In dit moderne tijdperk zijn er ook steeds meer artikelen online te bestellen. Voor bouwmaterialen en schroeven zijn er ook steeds meer websites. Houd wel in gedachten dat een grotere hoeveelheid dezelfde schroeven een stuk voordeliger zal zijn dan een aantal losse. Fijn weetje: Deze scharnierschroef is ook te gebruiken voor andere houtverbindingen binnen. Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Met een beetje geluk heb je jouw bestelling de volgende dag al in huis. Twijfel je welke maat jij nodig bent? Zoek dan contact met Helix Schroeven, Hier kan jij zeker de schroeven die je op het oog hebt bestellen. Zij helpen je graag met het vinden van de perfecte scharnierschroef voor jouw specifieke klus!

Dit vind je misschien ook leuk...