Wat kan je exact verwachten van een bouwkundig onderzoek?

In de aanloop naar het kopen van vastgoed kan het altijd interessant zijn om een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren. Bijzonder veel mensen die voor misschien wel de belangrijkste aankoop in hun leven staan zijn zich eigenlijk niet goed bewust van wat een correcte prijs is die ze voor een bepaald type vastgoed moeten betalen. Dit resulteert in een vaak veel te hoge aankoopprijs. Dat is gunstig voor de verkoper, maar natuurlijk heel wat minder gunstig voor de koper en bovendien ook niet helemaal eerlijk. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie zal je al snel tot de conclusie komen dat je een veel beter beeld zal krijgen van waar rekening mee te moeten houden. Wil je hier nu graag meer over ontdekken? Lees dan vooral meteen verder!

Wat wordt er allemaal gecontroleerd bij een bouwkundig onderzoek?

Bovenstaande vraag is natuurlijk de eerste die mensen zich stellen wanneer ze van plan zijn om een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren. In principe geldt in de praktijk dat de volledige woning wordt onderzocht. Dit betekent letterlijk van de kelder tot aan de zolder. Is er sprake van een kruipruimte in huis? Dan zal ook deze niet aan de inspectie ontkomen. Tijdens het bouwkundig onderzoek zal er een zeer grondige visuele controle gebeuren van het pand. Dit betekent dat er onder meer aandacht zal worden besteed aan bijvoorbeeld:

  • De staat van de elektriciteit;
  • Hoe het is gesteld met de staat van het dak;
  • Of er sprake is van bijvoorbeeld vochtproblemen;
  • Of er sprake is van andere schade in de woning of niet;

Is er sprake van een tuin bij het huis? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook deze mee opgenomen zal worden in het bouwkundig onderzoek. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit ook een invloed kan hebben op de kosten die moeten worden betaald. Des te meer er moet worden gecontroleerd, des te hoger de kosten die je moet betalen uiteraard zullen uitvallen.

Wordt er schade veroorzaakt bij een bouwkundig onderzoek?

Ook de bovenstaande vraag is er één die zeer vaak wordt gesteld. In de praktijk is het zo dat er geen schade wordt veroorzaakt bij het uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dit is het gevolg van het feit dat het louter en alleen gaat om een visuele controle. Enerzijds is dit natuurlijk zeer interessant. Anderzijds is het zo dat je hierdoor ook rekening moet houden met een klein nadeel. Het is namelijk mogelijk dat bepaalde schade aan het zicht van de controleur onttrokken blijft. Geheel foutloos is een bouwkundige inspectie in de praktijk dus niet. Dit gezegd hebbende is het wel nog altijd beter om de controle te laten uitvoeren dan gewoon volledig in het duister te tasten.

Hoeveel bedragen de kosten voor een bouwkundig onderzoek?

De kosten die je moet betalen voor een bouwkundig onderzoek zijn in de praktijk altijd afhankelijk van bijvoorbeeld het soort huis dat moet worden gecontroleerd. Gaat het bijvoorbeeld om een appartement? Dan zal je kunnen vaststellen dat een kostprijs van ongeveer 300 euro doorgaans als redelijk wordt aanzien. Is er sprake van een vrijstaande woning? Dan lopen de kosten niet zelden reeds op richting de 500 euro of nog meer. Wil je graag een concrete indicatie krijgen van de kosten waar je rekening mee moet houden? Dan is het uiteraard altijd zeer belangrijk om even een offerte aan te vragen bij de inspecteur.

Dit vind je misschien ook leuk...