Wat is het verschil tussen reachtrucks en heftrucks?

Helaas wordt nog regelmatig een heftruck verwart met een reachtrucks. Hoewel ze in beginsel op elkaar lijken, want ze zijn allebei ervoor gemaakt om zware lasten te heffen en te verplaatsen. En daarnaast zien ze ook nog een keer er redelijk gelijk uit. Toch heb je voor beide voertuigen een ander certificaat nodig en dat geeft direct aan wat het verschil is tussen deze twee. Hieronder lees je wat nu precies het verschil is. 

De bestuurderspositie is anders

Eigenlijk is het eerste verschil dat je opvalt het verschil in bestuurderspositie. Als je naar een heftruck kijkt dan zit je direct achter de hef vork. Je kijkt dan ook naar het hefmechanisme en zo zie je goed wat je aan het doen bent. Reachtrucks hebben een positie van de bestuurder die net een kwartslag gedraaid is. Dit geeft een ander gevoel met rijden, maar dit geeft ook een ander gezichtsveld. Hierdoor kan je ook de omgeving beter overzien. 

Reachtrucks hebben een enkel wiel op de achteras

Een ander groot verschil dat je kan zien is de achteras van de voertuigen. De reachtrucks hebben slechts één wiel op de achteras, welke in het midden is geplaatst. Dit geeft de truck een hele kleine draaicirkel en daardoor is hij goed wendbaar. Hierdoor kan je gemakkelijk in kleine ruimtes manoeuvreren. Daarentegen heeft een heftruck juist twee wielen op de achteras en die zijn aan beide zijden geplaatst, net zoals bij een ‘normale auto’. Dit geeft het voertuig juist meer stabiliteit maar de draaicirkel is aanzienlijk groter. 

Binnen versus buiten

Een verschil dat je niet aan de buitenkant kan zien maar waarbij je wel het verschil tussen de twee voertuigen kan herkennen is waar je ze mag gebruiken. Reachtrucks mogen namelijk niet buiten gebruikt worden, heftrucks wel. Op voorwaarde dat de heftruck luchtbanden heeft. Eigenlijk is een heftruck altijd de juiste keuze als erbuiten moet worden gereden, ook al is het op eigen terrein. 

Reachtrucks hebben geen contragewicht

Het laatste verschil dat je wel kan zien, maar niet direct opvalt is het contragewicht. Heftrucks hebben namelijk een contragewicht en een reachtruck heeft dat niet. Het voertuig is bij een reachtruck zelf al het tegengewicht en stabiliteit. Terwijl bij een heftruck juist ballast is toegevoegd om meer stabiliteit te geven. 

Er is dus een groot verschil tussen reachtrucks en heftrucks, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Het zichtbare verschil zit hem in de bestuurderspositie en de achteras. Een reachtruck lijkt daarin iets minder stabiel als je hem vergelijkt met een heftruck, maar het contragewicht van de reachtruck zit in de positionering van onder andere de bestuurder en de opbouw van het voertuig. Een heftruck heeft juist extra contragewicht om meer stabiliteit te geven. Wel moet geconcludeerd worden dat als je gaat voor veel werkzaamheden buiten of zware lasten dat je beter kan gaan voor een heftruck. Maar juist voor krappe ruimtes en de wat lichtere werkzaamheden kan je goed kiezen voor een reachtruck omdat deze heel wendbaar is vanwege zijn kleine draaicirkel. 

Dit vind je misschien ook leuk...