Aan de slag als verpleegkundige GGZ voor extra uitdaging

Er zijn vele vlakken van zorg waarin jij je kunt specialiseren. De een vindt het enorm interessant om een psycholoog te worden, de ander werkt graag in de zorg. Wat als je dit kunt combineren als verpleegkundige GGZ? Wat houdt dit nou in: als je aan de slag gaat al psychiatrisch verpleegkundige zul je aan de slag gaan in een ziekenhuis. Maar niet zomaar een afdeling, namelijk de psychiatrische afdeling. Als verpleegkundige help jij mensen met hun psychische problemen, maar wel op zo’n manier dat de patiënt straks in staat is straks zelfstandig om te gaan met zijn of haar problemen. Lees in deze blog meer informatie over verpleegkundige GGZ.

Focus op gedrag van patiënt 

Je denkt nu wellicht: wat is het verschil tussen een verpleegkundige GGZ en een GZ psycholoog? Eigenlijk is dit heel simpel. Een GZ psycholoog is echt gefocust op het mentale gedeelte. De verpleegkundige houdt zich meer bezig met de geestelijke situatie die een effect heeft op het lichamelijke gedeelte. Het kan namelijk heel goed zijn dat een geestelijke situatie een enorme invloed heeft op een fysieke gesteldheid van een patiënt. Denk aan een eetstoornis, verwaarlozing van het lichaam of zelfs drugsgebruik. Door de geestelijke issues waar de patiënten tegenaan lopen, wordt het goed functioneren van het lichaam beïnvloed. Tijdens een behandeling leg je de focus op het gedrag van jouw patiënt. Door middel van de begeleiding zorg je ervoor dat een patiënt weer de oude kan zijn en goed kan functioneren.

Hoe word je een verpleegkundige GGZ?

Voordat je aan de slag kunt als verpleegkundige GGZ, moet je eerst een opleiding als verpleegkundige hebben afgerond. Of dit nou op Mbo-niveau is, of op Hbo-niveau. Het is als verpleegkundige GGZ zoals gezegd heel erg belangrijk dat je weet hoe je moet observeren. Een patiënt kan namelijk in verwarde situaties niet goed aangeven wat ze willen of nodig hebben. Dit kan ook beïnvloed worden door bijvoorbeeld een depressie. Eigenlijk is iedere patiënt anders, dus je zult ook voor iedere patiënt een andere methode moeten toepassen. Elke situatie is anders en het is goed als je als verpleegkundige jezelf kunt inleven in de situatie. Natuurlijk wel op zo’n niveau dat je hier een goed oordeel over kunt geven en kunt starten met het begeleiden.

Proces met pieken en dalen

Maar waarom zou je eigenlijk een verpleegkundige GGZ willen worden? Dit is heel simpel. Je helpt iemand anders beter omgaan met zijn of haar problemen. Het hoofddoel is natuurlijk dat de levenskwaliteit verbeterd wordt. Door middel van diverse behandelingen en een goede observering, kan de patiënt straks beter omgaan met zijn of haar stoornis of psychische problemen. Het beter omgaan met deze problemen zorgt er niet alleen voor dat de patiënt beter kan omgaan met de situatie, maar ook goed weet wanneer het tijd is om hulp te vragen. Er is namelijk niets mis mee als je eens in de zoveel tijd weer wat hulp nodig hebt. Het is een proces met pieken en dalen en hier moet je doorheen.

Dit vind je misschien ook leuk...